Hoe kiest u de juiste tegel?


Wilt u zelf uw tegelvloer leggen, maar twijfelt u welke tegels nou de juiste zijn? In deze blog geven wij u 5 tips bij het uitkiezen van de juiste vloertegels. Het is namelijk steeds populairder om behalve in de gang of keuken, ook te kiezen voor vloertegels in de woonkamer. Een tegelvloer is een flinke investering waar u lang van wilt genieten. Daarom is het belangrijk de juiste keuzes te maken.

Tip 1: Neem uw tegel mee naar huis

Het is aan te raden om de tegels die u in de winkel ziet, eerst mee te nemen naar huis. Leg de tegel op meerdere plekken in uw huis en bekijk ze in verschillende invalshoeken van het licht. Licht en kleur hebben namelijk een grote invloed op elkaar. Bekijk de tegel ook op verschillende momenten van de dag. Donkere tegels nemen bijvoorbeeld veel licht op, maar lichtere tegels maken een kamer juist helder.

Tip 2: Bepaal de juiste voegen

Als u uiteindelijk een keuze heeft gemaakt welke tegel het beste in uw huis past, is de volgende stap het kiezen van de juiste voeg. Het uitkiezen van een voeg, kan een tegelvloer namelijk maken of breken. Ten eerste heeft de kleur van een voeg veel invloed op het uiterlijk van de vloer. Kies bijvoorbeeld niet een hele lichte voeg uit bij een donkere tegel. Dit kan namelijk al snel lelijk staan. Ten tweede geeft een dunne voeg een mooie strakke uitstraling.

Ten slotte is het is aan te raden om voor een gekalibreerde of gerectificeerde tegel te kiezen. Deze tegels zijn maatvast waardoor er een minimale voeg van 2 mm gehanteerd kan worden. Bij het beslissingsproces van de juiste tegel is het goed om te kijken naar een tegelvloer die al gevoegd is. In de showroom ziet u vaak enkele tegels, maar de charmes van een tegelvloer komen pas echt tot zijn recht in combinatie met de voeg.

Vloertegels

Tip 3: Bepaal het juiste formaat vloertegel

Kijk bij het kiezen van de juiste tegel ook goed naar het formaat van de tegel. Grote tegels zorgen voor een rustige en strakke uitstraling. De betonlook-, natuur- en houtentegels zijn erg populair. Het combineren van meerdere formaten (mixed vloeren) is een geweldige optie als u voor een landelijke stijl gaat. Bedenk ook van tevoren wat voor soort plinten u wilt gebruiken. Een tegelplint geeft een hele andere uitstraling dan een houtenplint. Populaire formaten voor grote tegels zijn de 80x80 en de 90x90 vloertegels.

Tip 4: Koop viltjes voor de drukpunten van uw meubels

Het pluspunt van een tegelvloer is dat het langdurig goed blijft. In nieuwbouwwoningen is de kans groot dat er veel zand onder de tegels zit. Daarom adviseren wij onder elk drukpunt: tafels, kasten, stoelen en andere zware voorwerpen, viltjes te plaatsen. Als u geen viltjes onder drukpunten plaatst, is de kans groot dat de tegels gaan schuren, waardoor de vloer snel slijt en dus kapotgaat.

Vloertegels

Tip 5: Denk aan een vlakke ondergrond die niet veert

Ten slotte komt de laatste tip van pas als u zelf van plan bent een vloer te leggen. Het is belangrijk dat de ondergrond niet kan veren bij het leggen van een tegelvloer. De kans is groot dat de tegels en voegen scheuren bij een verende ondergrond. Het is dus van belang de ondergrond te egaliseren. Een levelling systeem kan het probleem verhelpen als een ondergrond niet geheel vlak is. Naast een vlakke ondergrond moet de vloer ook droog zijn. Mocht dit niet het geval zijn, dan heeft u kans dat de tegels later loslaten.