Hoe leg ik een tegelvloer mooi strak?


Wilt u zelf uw vloer leggen, maar bent u bang dat de vloer niet strak gelegd wordt? In deze blog leggen we uit hoe u uw vloer mooi strak kunt leggen. Voor het leggen van een strakke vloer is een handig hulpmiddel bedacht: het Levelling Systeem.

Bereken wat u nodig heeft

Het eerste wat u moet doen is berekenen hoeveel tegels er nodig zijn voor het leggen van de vloer. Maak een schets van de ruimte. Het is daarnaast handig om alvast te bedenken hoe de tegels gelegd gaan worden. Bestel ook altijd iets meer tegels dan nodig, zodat u nooit te weinig heeft. Het kan zijn dat u tegels nodig heeft om als passtuk te gebruiken. Ook kan een tegel sneuvelen, dan is het wel zo fijn dat u er nog een paar heeft liggen.

Egaliseer de vloer

Zorg ervoor dat de vloer vlak is. Dankzij het levelling systeem hoeft de vloer niet perse helemaal vlak te zijn, maar bij te veel verschillen in het oppervlak kan ook het levelling systeem niet voorkomen dat de vloer niet mooi vlak wordt. Naast vlak moet de vloer ook goed droog zijn. Als de vloer gelegd wordt op een vloer die niet helemaal droog is kunnen de tegels later loskomen.

Span een draad

Het is slim om een draad te spannen als leidraad voor het leggen van een vloertegel. U kunt hiervoor stalen spijkers gebruiken die in de vloer geslagen worden. De afstanden van de draden tot de muur moeten even groot zijn als het passtuk plus de voeg.

Begin recht tegenover de deur

Begin met het leggen van de tegelvloer tegenover de deur. Begin met het uitsmeren van lijm en verdeel dit gelijkmatig met een lijmkam. Druk de lijmkam stevig aan. Omdat de lijm snel droogt moet u niet een te groot oppervlak insmeren met lijm. De eerste paar uur kan er nog niet op de vloer gelopen worden. Daarom is het belangrijk om recht tegenover de deur te beginnen met het leggen van de vloer.

Gebruik het levelling systeem voor strakke tegels

Levelling systemen voorkomen hoogteverschillen tussen vloer- en wandtegels. Op een eenvoudige wijze worden de tegels geplaatst zonder oneffenheden, stekende randen en hoeken. Door middel van clips en bijbehorende keggen wordt het hoogteverschil tussen de tegels opgevangen. Dit zorgt er voor dat de tegels op hun plaats blijven en niet meer kunnen zakken. Met het levelling systeem kost het geen moeite meer om vloer- en wandtegels te plaatsen.

Een tegel levelling systeem zorgt ervoor dat u in staat bent om perfect tegelwerk te maken zonder al te zware fysieke inspanningen. Het levelling systeem doet het werk. Het zorgt er voor dat de tegels echt op gelijk niveau komen te liggen. Met het systeem bent u iets minder afhankelijk van de ondergrond. Het levelling systeem voorkomt dat tegels verzakken als de lijm droogt; de tegels blijven perfect op hun plaats liggen.

Plaats de eerste tegel in de hoek van de twee draden die uw gespannen heeft. Gebruik het levelling systeem om de tegel op zijn plaats te houden. Plaats als eerste de clip onder de tegel, vervolgens legt u de andere tegel op zijn plaats en schuift dan de keg in de clip. Fixeer de keg met de tang. Dit doet u vervolgens met alle tegels.

Tijd voor de passtukken

Als de vloer ligt kunt u beginnen met het leggen van de passtukken. De tegel kunt u het beste snijden met een speciale tegelsnijder. Zorg ervoor dat de snijrand van de passtukken in de hoek komt. Waar nodig kunt u de tegel gladvijlen met een tegelvijl.

Voegen

Laat de lijm onder de tegelvloer eerst 24 uur drogen voordat u begint met het voegen. Breng het voegmortel aan door met een spaan over de vloertegels te strijken en druk het voegmortel goed in de voegen. Voegkruisjes kunt u eventueel laten zitten omdat deze door het voegmortel bedekt worden. Voor advies over welke voegmortel u moet gebruiken kunt u bij ons terecht. We helpen u er graag mee.

Laten leggen door een specialist

Wilt u toch liever de vloer laten aanbrengen door een specialist? Wanneer u ons wilt inhuren voor het zetten van tegels is dat geen probleem. Wij leggen uw tegels altijd mooi strak. Onze kosten hangen af van de grootte van de bestemde locatie en mogelijk andere factoren. Om het makkelijk te maken kunt u contact met ons opnemen, zodat wij u alles haarfijn kunnen uitleggen. Dit is natuurlijk altijd vrijblijvend, en u bent nergens toe verplicht. Wanneer u enkel advies van ons wilt is dat natuurlijk altijd gratis, en zijn wij via de email, telefoon, of het contactformulier bereikbaar.

Neem contact op