Logo Tegelcentrum Siddeburen
Wenslijst
0
0,00 0 artikelen

Geen producten op de offerte.

Offerte
Contact
Route
FAQ
Zoeken
Wenslijst
Logo Tegelcentrum Siddeburen
0
0,00 0 artikelen

Geen producten op de offerte.

Offerte
Menu

Hoe kiest u de juiste tegel en toebehoren?

14 december 2022

Wilt u zelf uw tegelvloer leggen (of wand betegelen), maar twijfelt u welke tegels nou de juiste zijn en wat daar allemaal bij komt kijken? In deze blog geven wij u 6 tips bij het uitkiezen van de juiste (vloer)tegels. Het is namelijk steeds populairder om behalve in de gang of keuken, ook te kiezen voor tegels in de woonkamer. Een tegelwand of -vloer is doorgaans een flinke investering waar u lang van wilt kunnen genieten. Daarom is het belangrijk dat u in het begin van het proces de juiste keuzes maakt. In dit blog leest u alles over waar u op moet letten bij het kiezen van vloer- en wandtegels!

Tip 1: Welke tegels zoekt u?

Het eerst wat u vaststelt is het doeleinde van de tegels. Bent u opzoek naar tegels voor in de woonkamer, badkamer, het toilet of misschien voor in de (bij)keuken? Voor in de bijkeuken of hal zoekt u misschien andere tegels dan voor in de woonkamer. Wij maken onderscheid tussen vloertegels en wandtegels. Lees nu verder en krijg antwoord op de vraag: "Welke (vloer)tegels kiezen?".

Tip 2: Welke wand- of vloertegels kiezen?

Allereerst dient u zich een beetje te verdiepen in de verschillende stijlen tegels. Zo is het onderscheid tussen vloer- en wandtegels vanzelfsprekend, maar zijn er ook grote verschillen in materialen en structuren. Als u de juiste tegels wilt uitzoeken is het goed om vast te stellen van welke stijl u houdt, bijvoorbeeld modern of juist klassiek. Houdt hierbij altijd rekening met de ruimte waarin de tegel zal komen. Bij het kiezen van tegels voor in de keuken houdt u rekening met andere zaken dan bij badkamer tegels kiezen. Om u een beetje te helpen met zoeken kunt u met filters verschillende tegellooks selecteren. Verder hebben we bij Tegelcentrum Siddeburen ook verschillende designcollecties zoals vintage tegels of houtlook tegels.

Tip 3: Bepaal het juiste formaat tegel

Als u de juiste vloertegel wilt kiezen doet u er goed aan om naar het formaat van de tegel te kijken. Grote tegels zorgen voor een rustige en strakke uitstraling. De betonlook-, natuur- en houten tegels zijn erg populair. Het combineren van meerdere formaten (mixed vloeren) is een geweldige optie als u voor een landelijke stijl gaat. Bedenk ook van tevoren wat voor soort plinten u wilt gebruiken. Een tegelplint geeft een hele andere uitstraling dan een houtenplint. Populaire formaten voor grote tegels zijn de 80x80 en de 90x90 vloertegels. Het juiste formaat tegels kiezen is essentieel om de door u gewenste uitstraling te realiseren.

Tip 4: Bekijk de tegel in uw woonruimte

Heeft u een mooie tegel gevonden? Dan raden we u aan om de tegels die u in de winkel hebt gezien eerst mee te nemen naar huis in de vorm van een tegelstaal. Tegelstalen kunt u gratis lenen bij Tegelcentrum Siddeburen, wij vinden het namelijk belangrijk dat u de juiste tegels uitzoekt. Leg de tegel vervolgens op meerdere plekken in uw huis en bekijk ze met verschillende lichtinvalshoeken. Licht en kleur hebben namelijk een grote invloed op elkaar. Bekijk de tegel ook op verschillende momenten van de dag. Donkere tegels nemen bijvoorbeeld veel licht op, maar lichtere tegels maken een kamer juist helder.

Tip 5: Kies de juiste tegelvoeg(en)

Als u een keuze heeft gemaakt welke tegel het beste in uw huis past, is de volgende stap het kiezen van de juiste voeg. Het uitkiezen van een voeg kan een tegelvloer of wand namelijk maken of breken.

Ten eerste heeft de kleur van een voeg veel invloed op het uiterlijk van het geheel. Kies bijvoorbeeld niet een hele lichte voeg uit bij een donkere tegel. Dit kan namelijk al snel lelijk staan.

Ten tweede geeft een dunne voeg een mooie strakke uitstraling.

Tot slot is het is aan te raden om voor een gekalibreerde of gerectificeerde tegel te kiezen. Deze tegels zijn maatvast waardoor er een minimale voeg van 2 mm gehanteerd kan worden. Bij het beslissingsproces van de juiste tegel is het goed om te kijken naar een tegelwand of -vloer die al gevoegd is. In de showroom ziet u vaak enkele tegels, maar de charmes van een tegelvloer- of wand komen pas echt tot zijn recht in combinatie met de juiste voeg.

Tip 6: Denk aan een vlakke ondergrond die niet veert

Bent u van plan om de tegels zelf te leggen? Dan is het belangrijk dat de ondergrond niet kan veren bij het leggen van een tegelvloer. De kans is groot dat de tegels en voegen scheuren bij een verende ondergrond. Het is dus van belang de ondergrond te egaliseren. Een levelling systeem kan het probleem verhelpen als een ondergrond niet geheel vlak is. Naast een vlakke ondergrond moet de vloer ook droog zijn. Mocht dit niet het geval zijn, dan heeft u kans dat de tegels later loslaten.

Tip 7: Koop viltjes voor de drukpunten van uw meubelen

Het pluspunt van een tegelvloer is dat het langdurig goed blijft. In nieuwbouwwoningen is de kans groot dat er veel zand onder de tegels zit. Daarom adviseren wij onder elk drukpunt: tafels, kasten, stoelen en andere zware voorwerpen, viltjes te plaatsen. Als u geen viltjes onder drukpunten plaatst, is de kans groot dat de tegels gaan schuren, waardoor de vloer snel slijt en dus kapotgaat.

Vond u deze blog interessant?

Lees dan ook:

Onze klanten aan het woord

Tegelcentrum Siddeburen: staat altijd voor u klaar met het beste tegeladvies!

Grote kans wanneer u druk op zoek bent naar een geschikte wand- of vloertegel voor in uw woning dat er wat onduidelijkheden zijn en benieuwd bent naar wat er allemaal mogelijk is. Wij van Tegelcentrum Siddeburen bieden u altijd het beste advies op maat en geven antwoord op iedere vraag die bij u speelt! Van advies rondom het zetten van tegels tot aan het regelen van vloerverwarming in uw gewenste ruimte. Ons deskundig personeel helpt u maar al te graag. Wij geven u vrijblijvend advies en brengen u in contact met een specialist!
Tegels in kantoor
Voor elk budget een passende tegel
Gratis bezorging binnen Noord-Nederland
Groot assortiment & de nieuwste trends
Eigen showroom van 1000m2
Bekijk alle tegels

Tegel merken: Cristacer, Flaminia, Saime en nog veel meer

Het programma wandtegels en vloertegels is bij Tegelcentrum Siddeburen goed uitgebalanceerd. U kunt bij onze tegelhandel kiezen uit verschillende Spaanse en Italiaanse topmerken, zoals Cristacer, Flaminia, Saime, Porcelanosa en Undefasa. Bekijk alle merken hier.

checkmark-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram