Logo Tegelcentrum Siddeburen
Wenslijst
0
0,00 0 artikelen

Geen producten op de offerte.

Offerte
Contact
Route
FAQ
Zoeken
Wenslijst
Logo Tegelcentrum Siddeburen
0
0,00 0 artikelen

Geen producten op de offerte.

Offerte
Menu

Hoe maak ik mijn tegels schoon?

17 november 2022

Vieze tegels in de woonkamer, badkamer of tuin? Tegels schoonmaken is niemands lievelingsklus. Voor de levensduur van uw tegels is het toch van belang om dit goed bij te houden. Tegelcentrum Siddeburen geeft u de beste tips om uw tegels schoon te maken, zodat uw tegels weer blinkend schoon zijn. Succes!

Benodigdheden:

  • Huishandschoenen
  • Emmer
  • Schuurspons
  • Ontkalker
  • Ontvetter
  • Baking soda
  • Oude tandenborstel
  • Theedoek

Er zijn verschillende manieren waarop u uw tegels kunt reinigen. We behandelen voor u de belangrijksten.

Woonkamer met zwarte meubels en lichte vloertegels

Tegels ontkalken

Heeft u tegels in de badkamer, dan ontkomt u er niet aan om ze naar verloop van tijd te ontkalken. Hoe sterker de waterhardheid, hoe vaker u de badkamer moet ontkalken. Heeft u veel last van kalkaanslag? Dan kunt u een waterverzachter aanschaffen. Dit zal de waterhardheid verminderen waardoor er minder kalk ontstaat.

Voor het schoonmaken van de tegels in de badkamer heeft u een ontkalker nodig. Spuit de tegels van onder naar boven, of gebruik hiervoor een doek. Spoel de tegels daarna af met koud water. U kunt ook een citroen door de helft snijden, met zout bestrooien en deze als spons gebruiken om de kalkaanslag te verwijderen.

Tegels schoonmaken

Hoe u uw tegels moet schoonmaken hangt af van de ruimte waarin de tegels liggen. Uw keuken ontvetten is niet de meest vette klus, maar het moet helaas toch gebeuren. Een keuken komt dagelijks in aanraking met vet en vocht. Het schoonhouden van uw keuken verlengt de levensduur van uw keuken. Voor het schoonmaken van de tegels in de keuken heeft u een ontvetter nodig. U kan hiervoor ook een ontkalker gebruiken, maar verwijder dan eerst het vet met een ontvetter. Na het schoonmaken smeert u de keukenkastjes met een dun laagje wasverzachter in. Zo veegt u de vettigheid er de volgende keer makkelijk vanaf.

Tegels in de wc en badkamer maakt u schoon met een ontkalker indien er kalkaanslag aanwezig is. Indien de tegels vet zijn dient u deze eerst schoon te maken met een ontvetter.

Als uw tegels nog redelijk schoon zijn kunt u ook schoonmaakazijn gebruiken. Hoe viezer de tegels zijn, des te lastiger het echter is om de tegels hiermee schoon te maken. Dit geldt niet bij het schoonmaken van uw tegels in de tuin. Worden de dagen korter en is er meer regenval, dan is groenaanslag bij veel mensen een probleem. Schoonmaakazijn is de oplossing. Het is duurzaam, niet schadelijk voor het gras of de planten en werkt bovendien uitstekend als het gaat om het verwijderen van groenaanslag. Zorg dat het oppervlak dat u wilt reinigen vrij is van bladeren en vuil. Vul een emmer voor de helft met water en voor de andere helft met azijn en schrob het oppervlak hiermee. Laat dit vervolgens opdrogen en na een aantal weken zult u zien dat uw groenaanslag langzaam verdwijnt.

Kitrand en voegen schoonmaken

Ten onrechte kijken mensen tegen het schoonmaken van de voegen op. De voegen schoonmaken hoeft geen uren te duren, belangrijk is dat je het regelmatig doet om ernstig vervuilde voegen te voorkomen en gebruik maakt van de juiste materialen om zo het beste resultaat te hebben. Om voegen schoon te maken gebruikt u water, baking soda en een oude tandenborstel. Maak de voegen nat en smeer baking soda over de voegen. Laat dit tien tot twintig minuten inwerken, poets er vervolgens met de tandenborstel overheen. Neem de voegen met een natte doek af en klaar is kees. De kitranden kunt u op dezelfde manier reinigen als de voegen. Bij het schoonmaken van de kitrand kunt u ook een schuursponsje gebruiken in plaats van een tandenborstel. Blijf het schoonmaken van de kitranden bijhouden. Zodra vuil is ingetrokken in kitranden, krijgt u het er namelijk niet meer uit.

Wandtegels reinigen

Cementsluier verwijderen

Na het leggen van tegels moet de cementsluier worden verwijderd. Een cementsluier is een doffe aanslag die kan achterblijven na het leggen van tegels. Hier hecht zich vuil aan waardoor de tegels moeilijk te reinigen zijn. Hoe langer de cementsluier erop zit, hoe lastiger het is deze te verwijderen. Wacht hier dus niet te lang mee. Er zijn verschillende manier om deze cementsluier te verwijderen. Probeer de cementsluier altijd eerst te verwijderen met kraanwater, dit is het minst schadelijk voor de tegels. Boen de cementsluier weg met een schuursponsje en lauwwarm water. Krijgt u het niet weg met water? Voeg dan voor de helft azijn toe. U kunt ook proberen om te boenen met een droge theedoek. Dit is veel werk, maar kan soms de oplossing zijn. Als dit ook niet werkt kunt u overgaan op een speciaal anti-cementsluier reinigingsmiddel.

Tegel onderhoud

Om tegels mooi te houden is het van belang om de tegels goed te onderhouden. Zo dient u wandtegels regelmatig af te nemen met water in combinatie met een mild schoonmaakmiddel als schoonmaakazijn. U kunt hierbij eventueel wat ontkalker toevoegen, zeker voor wandtegels keuken is dit aan te raden. Zorg ervoor dat al het vuile water na het schoonmaken verwijderd wordt door de tegels te dweilen met schoon water. Dit voorkomt strepen op de tegels. Daarnaast moeten vloertegels regelmatig worden gestofzuigd.

Wees voorzichtig met de schoonmaakmiddelen die u gebruikt. De voorkeur gaat uit naar schoonmaakazijn. Sommige andere schoonmaakmiddelen leiden juist tot een vetsluier, die vuil aantrekt.

Door deurmatten bij alle ingangen te leggen spaart u niet alleen de tegels, het scheelt ook in onderhoud. Voorzie daarnaast de onderkant van uw tafel- en stoelpoten van vilt. Zo ontstaan er geen krassen op uw tegels.

Vond u deze blog interessant?

Lees dan ook:

Onze klanten aan het woord

Tegelcentrum Siddeburen: staat altijd voor u klaar met het beste tegeladvies!

Grote kans wanneer u druk op zoek bent naar een geschikte wand- of vloertegel voor in uw woning dat er wat onduidelijkheden zijn en benieuwd bent naar wat er allemaal mogelijk is. Wij van Tegelcentrum Siddeburen bieden u altijd het beste advies op maat en geven antwoord op iedere vraag die bij u speelt! Van advies rondom het zetten van tegels tot aan het regelen van vloerverwarming in uw gewenste ruimte. Ons deskundig personeel helpt u maar al te graag. Wij geven u vrijblijvend advies en brengen u in contact met een specialist!
Tegels in kantoor
Voor elk budget een passende tegel
Gratis bezorging binnen Noord-Nederland
Groot assortiment & de nieuwste trends
Eigen showroom van 1000m2
Bekijk alle tegels

Tegel merken: Cristacer, Flaminia, Saime en nog veel meer

Het programma wandtegels en vloertegels is bij Tegelcentrum Siddeburen goed uitgebalanceerd. U kunt bij onze tegelhandel kiezen uit verschillende Spaanse en Italiaanse topmerken, zoals Cristacer, Flaminia, Saime, Porcelanosa en Undefasa. Bekijk alle merken hier.

checkmark-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram