Waar moet je op letten bij het kopen van nieuwe tegels


Nieuwe tegels kopen is niet zomaar een aankoop. In deze blog willen we graag vertellen welke zaken belangrijk zijn om rekening mee te houden. Iedere tegel heeft eigen specificaties en is niet geschikt voor iedere ruimte. Bij Tegelcentrum Siddeburen willen wij dat u de beste keuze maakt. In deze blog worden belangrijke zaken rondom het kopen van nieuwe tegels besproken. Laat u zich liever door een specialist informeren? Dan bent u van harte welkom in onze prachtige showroom, of neem telefonisch contact op met een van onze specialisten.

De ruimte waar de tegels komen te liggen

Het is belangrijk om van tevoren goed te bepalen waar welke tegels komen te liggen. Veel tegels zijn vochtbestendig, maar niet allemaal. In een badkamer is het vanzelfsprekend dat de tegels veel worden blootgesteld aan vocht. Bepaalde type tegels zijn minder makkelijk te voegen, waardoor het risico op schimmels of waterschade aanzienlijk groter is. In de woon- of slaapkamer is dit een ander verhaal. In deze ruimtes is de vochtbestendigheid van een tegel minder van belang. Kijk dus goed dat u badkamer vloertegels én niet te vergeten, ook badkamer wandtegels koopt voor in de badkamer. Voor vloertegels in de woonkamer is het niet noodzakelijk om vochtbestendige tegels te kopen.


De ondergrond van de tegels

Het is goed om te weten dat het mogelijk is om over oude tegels heen te tegelen. Dit kan een hoop werk schelen in de voorbereiding. Let wel goed op de hoogte van de tegels. Doordat er een laag tegels tussen zit komen de nieuwe tegels hoger te liggen. Dit kan belemmering veroorzaken voor bijvoorbeeld de deuren in de ruimte. Ook is het belangrijk om het juiste voorstrijkmiddel te kiezen. De nieuwe tegels moeten wel goed hechten aan de oude tegels. Laat u hier goed over informeren door onze specialisten.

Gerectificeerde tegels

Het rectificeren van de tegels betekend dat de zijkanten na het bakproces met precisie worden gesneden. Dit zorgt ervoor dat de tegels bijna identiek zijn aan elkaar. Hierdoor krijgt u een strakkere afwerking maar komt er ook meer nauwkeurigheid bij kijken. De voegen zijn namelijk 2 mm, in plaats van de standaard 3 mm voegen die worden gebruikt bij niet-gerectificeerde tegels. De gerectificeerde tegels worden aangeduid met de afkortingen RTT, RETT en REC.

De R-waarde van de tegels

Tegels hebben een bepaalde stroefheid of antislipwaarde. Dit wordt aangegeven doormiddel van de letter R met een cijfer daarachter. Door uitgebreide testen met olie en water komt met uiteindelijk met een bepaalde waarde. Deze waarde geeft het risico op uitglijden aan. Dat maakt dat de R-waarde erg relevant is voor tegels in de badkamer. Normale tegels hebben vaak de R-waarde R9 voor normaal gebruikt. Bij badkamer tegels gebruikt men vaak de R10 tegels. In bijzondere gevallen zoals openbare- of industriële ruimtes komen de R-waarden R11, R12 en R13 het meeste voor. Het is dus belangrijk om te weten welke tegels het beste in uw ruimte passen.

De PEI-waarde van de tegels

Tussen de tegels zitten doorgaans veel verschillen. De PEI-waarde is hier een voorbeeld van. De PEI-waarde, ook wel de slijtvastheid genoemd, geeft aan hoe intensief de tegels gebruikt kunnen worden. Het is logisch dat de woonkamer tegels sneller zullen slijten dan tegels in de slaapkamer. Het is dus verstandig om van tevoren te bepalen hoe intensief de tegels gebruikt zullen worden.

Hieronder een opsomming van de verschillende PEI-waardes:

  • PEI 1, enkel zeer licht gebruik
  • PEI 2, voor rustig gebruik
  • PEI 3, voor normaal gebruikt zoals een woonkamer of keuken
  • PEI 4, geschikt voor intensief gebruik
  • PEI 5, geschikt voor zeer intensief gebruik

Om de optimale levensduur uit uw tegels te halen is het belangrijk om de tegels met de juiste PEI-waarde te kopen. Voor meer informatie kunt u altijd terecht bij een van onze specialisten.

Het benodigde aantal tegels

Nadat u de perfecte tegel heeft gekozen komt de volgende stap. Hoeveel tegels heeft u nou eigenlijk nodig? Het is belangrijk om altijd een kleine 10% extra te kopen in verband met het snijverlies. Voor bijzondere patronen rekenen wij al snel 15% extra. Door de lengte van de kamer te vermenigvuldigen door de breedte weet u het aantal vierkante meter. Hieronder een rekenvoorbeeld om u op weg te helpen.

Rekenvoorbeeld

Een van uw muren in de badkamer is 2,50 meter hoog en 2 meter breed, dus dat is 5 m². Stel er bevind zich een raam in de ruimte, dan neemt u die mee in de berekening. Als voorbeeld, het raam is 1 x 1 m. Haal dan 1 m² van de totale wandoppervlakte af. Zorg dat u voor elke wand een aparte berekening heeft gemaakt. Voor deze wand zijn er dus 5 - 1 = 4 m² tegels nodig. Verder is het om rekening te houde met snijverlies. Tel een gemiddelde van 10% verlies bij het aantal vierkante meters op. 10% van 4 = 0,40. 4 + 0,40 = 4,40 m². Dat betekend dat u voor deze voorbeeld wand 4,40 m² aan tegels nodig bent.

Vond je deze blog interessant? Lees dan ook: