Logo Tegelcentrum Siddeburen
Wenslijst
0
0,00 0 artikelen

Geen producten op de offerte.

Offerte
Contact
Route
FAQ
Zoeken
Wenslijst
Logo Tegelcentrum Siddeburen
0
0,00 0 artikelen

Geen producten op de offerte.

Offerte
Menu

Welke tegellijm heb ik nodig voor vloertegels?

14 december 2022

Welke tegellijm het beste past bij de klus of het type tegel dat je gebruikt is afhankelijk van meerdere factoren. In deze blog lees je welke tegellijm past bij een bepaald type tegel. Je leest hier de verschillende eigenschappen van de soorten lijmen en wat de voor- en nadelen hiervan zijn. Lees gauw verder!

Verschillende soorten tegellijm

We maken onderscheid in twee typen tegellijmen die het meeste gebruikt tijdens het betegelen. Dit zijn namelijk pastalijm en poederlijm. Welke van de twee de beste keuze is, is dus weer afhankelijk van het type klus wat je uitvoert. Voor het tegelen van de wanden en vloeren zit ook weer een verschil qua aanbreng van lijm.

Zo is pastalijm niet geschikt voor het betegelen van vloeren, aangezien deze lijm weinig belasting kan verdragen. Het droogproces is bovendien een lastige opgave aangezien pastalijm lucht nodig heeft om optimaal te drogen. Deze lijm leent zich meer voor tegelwanden dan voor vloertegels. Wanden hebben namelijk minder te verduren dan vloertegels, omdat hier geen druk op uitgeoefend wordt. Pastalijm is een kant-en-klaar middel en poederlijm dient te worden aangebracht met water. Op basis van de belasting adviseren wij om poederlijm te gebruiken voor de vloertegels en wandtegels en pastalijm specifiek te gebruiken voor de wandtegels.

Voor- en nadelen van poederlijm

Het aanschaffen van poederlijm kent zo zijn voor- en nadelen. Wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet:

Voordelen

 • Deze lijm is geschikt voor buitengebruik
 • Geschikt voor vloer- en wandtegels
 • Geschikt als egalisatie/reparatiemortel voor het uitvlakken
 • Voordeliger dan de pastalijm

Nadelen

 • Lijm moet aangemaakt worden
 • Niet herbruikbaar
 • Een grotere kans op mengfouten
 • Tijdslimiet voor het aanbrengen van de poederlijm

Voor- en nadelen van pastalijm

Het aanschaffen van pastalijm kent zo zijn voor- en nadelen. Wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet:

Voordelen

 • Deze lijm is kant en klaar te koop
 • Blijft langer dezelfde samenstelling behouden
 • Betere flexibiliteit

Nadelen

 • Alleen geschikt voor binnen gebruik
 • Niet geschikt om vloertegels te lijmen
 • Duurder dan onze poederlijm

Beste tegellijm voor jouw situatie

Welke tegellijm past het beste bij mijn situatie? Deze veel gestelde vraag wordt hieronder toegelicht. Als je hierna.

Vloer- en wandtegels buiten

Voor buiten gebruik raden wij altijd poederlijm aan. Dit is de beste tegellijm voor alle omstandigheden en kan veel meer druk aan dan pastalijm. In tegenstelling tot pastalijm moet deze lijm wel aangemaakt worden. Het is dus ook belangrijk dat er goed gemengd wordt. Deze lijm is geschikt voor elke ruimte binnen en buiten uw huis. Let wel op dat deze lijm een langere droogtijd heeft.

Vloertegels binnen

Voor vloertegels raden wij altijd poederlijm aan. Dit is de beste tegellijm voor alle omstandigheden en kan veel meer druk aan dan pastalijm. In tegenstelling tot pastalijm moet deze lijm wel aangemaakt worden. Het is dus ook belangrijk dat er goed gemengd wordt. Deze lijm is geschikt voor elke ruimte binnen en buiten uw huis. Let wel op dat deze lijm een langere droogtijd heeft.

Wandtegels binnen

Voor de wandtegels binnen is de pastalijm een goede optie. Deze sneldrogende lijm werkt perfect binnen uw huis en is kant en klaar leverbaar. Doordat de lijm een constante samenstelling kan behouden is het perfect geschikt voor grote klussen. De enige uitzondering hierbij is dan de pastalijm niet geschikt is voor vochtige ruimtes zoals badkamers.

Extra tips voor het gebruik van tegellijm voor uw vloer

Voordat je begint met het aanbrengen van de tegellijm adviseren wij de ondergrond eerst voor te strijken. Dit verbetert namelijk de hechting van de tegellijm. Ten tweede kijk je goed naar de mengtijd op de verpakking van de poederlijm. Alle grondstoffen dienen opgelost te zijn in het water. Wij hanteren als vuistregel een tijd van 4 minuten.

Op de verpakking van poederlijm staat vaak het begrip 'open tijd' aangeduid. Dit is de maximale tijd die je hebt tussen het aanbrengen van de poederlijm en vervolgens het verlijmen van de vloertegels. Als je je niet goed aan deze tijd houdt is de kans aanwezig dat de lijm zal verharden waardoor de tegels niet goed meer hechten aan de ondervloer.

Vond u deze blog interessant?

Lees dan ook:

Onze klanten aan het woord

Tegelcentrum Siddeburen: staat altijd voor u klaar met het beste tegeladvies!

Grote kans wanneer u druk op zoek bent naar een geschikte wand- of vloertegel voor in uw woning dat er wat onduidelijkheden zijn en benieuwd bent naar wat er allemaal mogelijk is. Wij van Tegelcentrum Siddeburen bieden u altijd het beste advies op maat en geven antwoord op iedere vraag die bij u speelt! Van advies rondom het zetten van tegels tot aan het regelen van vloerverwarming in uw gewenste ruimte. Ons deskundig personeel helpt u maar al te graag. Wij geven u vrijblijvend advies en brengen u in contact met een specialist!
Tegels in kantoor
Voor elk budget een passende tegel
Gratis bezorging binnen Noord-Nederland
Groot assortiment & de nieuwste trends
Eigen showroom van 1000m2
Bekijk alle tegels

Tegel merken: Cristacer, Flaminia, Saime en nog veel meer

Het programma wandtegels en vloertegels is bij Tegelcentrum Siddeburen goed uitgebalanceerd. U kunt bij onze tegelhandel kiezen uit verschillende Spaanse en Italiaanse topmerken, zoals Cristacer, Flaminia, Saime, Porcelanosa en Undefasa. Bekijk alle merken hier.

checkmark-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram