Welke tegellijm heb ik nodig voor vloertegels?


Welke tegellijm het beste past bij de klus of het type tegel dat je gebruikt is afhankelijk van meerdere factoren. In deze blog lees je welke tegellijm past bij een bepaald type tegel. Je leest hier de verschillende eigenschappen van de soorten lijmen en wat de voor- en nadelen hiervan zijn. Lees gauw verder!

Verschillende soorten tegellijm

We maken onderscheid in twee typen tegellijmen die het meeste gebruikt tijdens het betegelen. Dit zijn namelijk pastalijm en poederlijm. Welke van de twee de beste keuze is, is dus weer afhankelijk van het type klus wat je uitvoert. Voor het tegelen van de wanden en vloeren zit ook weer een verschil qua aanbreng van lijm.

Zo is pastalijm niet geschikt voor het betegelen van vloeren, aangezien deze lijm weinig belasting kan verdragen. Het droogproces is bovendien een lastige opgave aangezien pastalijm lucht nodig heeft om optimaal te drogen. Deze lijm leent zich meer voor tegelwanden dan voor vloertegels. Wanden hebben namelijk minder te verduren dan vloertegels, omdat hier geen druk op uitgeoefend wordt. Pastalijm is een kant-en-klaar middel en poederlijm dient te worden aangebracht met water. Op basis van de belasting adviseren wij om poederlijm te gebruiken voor de vloertegels en wandtegels en pastalijm specifiek te gebruiken voor de wandtegels.

Voor- en nadelen poederlijm

Het aanschaffen van poederlijm kent zo zijn voor- en nadelen. Wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet:

Voordelen van poederlijm

  • Zowel voor wand- en vloertegels te gebruiken
  • Poederlijm is geschikt als egalisatiemiddel
  • Qua prijs goedkoper dan pastalijm

Nadelen van poederlijm

  • Wegens de mengtijd niet her te gebruiken
  • Precisiewerk met het aanbrengen van water
  • Tijdslimiet voor het aanbrengen van de poederlijm


Extra tips voor het gebruik van tegellijm

Voordat je begint met het aanbrengen van de tegellijm adviseren wij de ondergrond eerst voor te strijken. Dit verbetert namelijk de hechting van de tegellijm. Ten tweede kijk je goed naar de mengtijd op de verpakking van de poederlijm. Alle grondstoffen dienen opgelost te zijn in het water. Wij hanteren als vuistregel een tijd van 4 minuten.

Op de verpakking van poederlijm staat vaak het begrip 'open tijd' aangeduid. Dit is de maximale tijd die je hebt tussen het aanbrengen van de poederlijm en vervolgens het verlijmen van de vloertegels. Als je je niet goed aan deze tijd houdt is de kans aanwezig dat de lijm zal verharden waardoor de tegels niet goed meer hechten aan de ondervloer.