Hoe zet ik wandtegels?


Voor de doe-het-zelvers; het leggen van een tegelvoer is al een unieke kunst op zich. Maar het zetten van de wandtegels op de juiste manier? Dat is al helemaal een vak apart. Als u van plan bent zelf een vloer te leggen is het verstandig eerst een handig stappenplan te volgen, voordat u begint met het plaatsen van de wandtegels. Ook is het afhankelijk waar u de wandtegels wilt gaan plaatsen. In de douche of juist in de keuken? In dit stappenplan nemen wij u stapsgewijs mee in de begeleiding van het plaatsen van wandtegels. Lees gauw verder!

Tegels zijn prachtig ter afwerking van uw keuken of badkamer. Voor het tegelen van de wandtegels maakt u gebruik van tegellijm, een lijmkam en een troffel. Om speels te werk te gaan in het tegelwerk, geeft de plaatsing van strooitegels een leuke twist aan het tegelwerk. Dit heet ook wel een 'afwijkende tegel'.

Stap 1: maak de ondergrond vlak

Voordat u begint met het echte werk moet u ervoor zorgen dat de ondergrond vlak en netjes is. Al de overbodige verf, loshangend behang, muur scheuren en gaten maakt u strak. Een voorstrijkmiddel biedt hierbij de juiste uitkomst.

Stap 2: Meten maar!

Als de muur eenmaal vlak is, is het belangrijk een lat op de muur te spijkeren (niet te hard, omdat u dit later moet verwijderen) om vervolgens de breedte van de wand op te meten. Schep vervolgens met u troffel tegellijm op de lijmkam en trek deze in horizontale richting over de muur. Pas op want de lijm droogt snel! Schep daarom nooit te veel op.

Stap 3: het plaatsen van de wandtegels

Is de tegellijm eenmaal op de muur uitgesmeerd. Dan is het tijd voor het plaatsen van de eerste tegels. Duw de eerste tegel strak in de hoek en wissel verschillende tegel doosjes met elkaar af om kleurverschillen te voorkomen. Dan pakt u vervolgens een nieuwe tegel om deze weer strak tegen de voegkruisjes aan te brengen. Verwijder hierna de latten die u geplaatst heeft en ga op deze wijze met de rest van de muur verder.

Stap 4: De wandtegels voegen

Zolang de lijm nog niet opgedroogd is kunt u de tegels eventueel nog bijwerken. Met behulp van een tegelsnijder kunt u de lastige plekken op de muur bijwerken. Ook een tegelzaag helpt bij het maken van nauwkeurige vormen. Na het tegelen van de hele wand is het zaak dat de lijm volledig is opgedroogd. Dan is het tijd om de tegels te voegen. U heeft hierbij de keuze tussen kant-en-klare voegmiddelen of voegmiddelen in poedervorm dat u aanbrengt met water.


Stap 5: schoonmaken en de hoeken afwerken

Verwijder na het voegen de restanten met een natte doek of spons. Laat het voegmiddel goed opdrogen voordat u dit doet. Daarna kunt u de viezigheid wegvegen die is achtergebleven. Eenmaal klaar? Dan kunt u genieten van u prachtige zelf gelegde wandtegel muur.