Wat zijn de beste duurzame tegels?


Bent u van plan nieuwe duurzame tegels in uw gang, keuken, bad- of woonkamer te nemen? In deze blog geven wij u 5 tips waar u op moet letten bij het kiezen van een tegelvloer. Een duurzame tegel betekent onder meer dat de tegel zo milieu- en natuurvriendelijk geproduceerd en verkregen is.

Tip 1: Kies voor keramische duurzame tegels

Alle vloer- en wandtegels die wij als Tegelcentrum Siddeburen leveren zijn keramische tegels. Dit materiaal is qua duurzaamheid één van de beste tegels die u kunt kiezen. De tegel is duurzaam in zijn productie omdat het hoofdmateriaal uit klei bestaat. Vervolgens wordt deze tegel gebaken in een oven. Omdat deze tegel voornamelijk uit het grondstof klei bestaat, is de productie zo milieuvriendelijk als het maar kan.

Tip 2: Kies voor de juiste slijtgroep

Elke tegel heeft zijn eigen slijtgroep-indicatie. Deze slijtgroepen gaan van 1 t/m 5. Hierbij staat slijtgroep 1 voor lichte belasting en slijtgroep 5 voor sterke belasting. Slijtgroep 5 geldt voor vloeren in winkels, scholen of hotels. Mocht u duurzame tegels overwegen is het belangrijk een slijtgroep te hanteren van 4 of 5. een slijtgroep van 4 leent zich uitstekend voor meubels in de woon- of keukenkamer. Wilt u de levensduur van uw tegelvloer verlengen, is het dus belangrijk te letten op de slijtgroepen van de tegel. Dit kunt u meestal herkennen het pictogram van een ‘schoenafdruk’ wat vermeldt staat op het pakket van de tegelvloer.

wandtegels

Tip 3: Hoge slijtage

Bent u bewust bezig met het milieu en overweegt u duurzame tegels te leggen? In dit geval is het belangrijk dat u voor een tegelvloer kiest die een hoge slijtage aankan. Door een hoge slijtage blijft de tegel langdurig goed en geniet u langer van uw tegelvloer. Maar hoe voorkomt u dat een tegelvloer snel slijt? Dit ligt aan het juiste onderhoud en de manier van schoonmaken.

Tip 4: Onderhoudt u duurzame tegels op de juiste manier

Om hoge slijtage te voorkomen is het onderhouden van uw tegelvloer van essentieel belang. Als de tegelvloer eenmaal gelegd is en u bent klaar om uw meubels terug de woonkamer in te plaatsen, is het belangrijk kwalitatieve viltjes aan te schaffen. Een tegel slijt namelijk sneller als de zware drukpunten van meubels niet voorzien zijn van viltjes. Indien de viltjes niet onder de drukpunten worden gelegd, is de kans groot dat er door wrijving zand of vuil onder de drukpunten komt te liggen. Dit resulteert snel in krassen en beschadigingen voor uw keramische tegel.


Tip 5: Maak de duurzame tegels op de juiste manier schoon

Om duurzame tegels zo lang mogelijk mooi te houden is het belangrijk geen allesreiniger, zeep of andere chemische schoonmaakmiddelen te gebruiken voor de tegelvloer. Deze schoonmaakmiddelen trekken namelijk in de vloer waardoor het zijn glazuurlaag geleidelijk verliest. Het is dus belangrijk de tegelvloer schoon te maken met alleen water.